Van egy ház a Palotanegyedben, ami mióta ismerem a környéket szúrta a szememet. Eltűnt. Végleg. Ez egy bordó, jellegtelen ház volt, ám az ablakok típusából, méretéből adódóan nyilvánvalóan nem mai gyerek. Kíváncsi voltam, hogy most csak fölvette régi ruháját egy bombázás utáni elnagyolt felújítás után, vagy egy kortárs tervező álmodott egy historikusat és átvarázsolta a homlokzatot a környék jellegéhez jobban illőre, ezért utánakerestem - s ehhez nem is kellett elmennem a levéltár tervtárába. Amúgy bármi is történt, tulajdonképpen tetszik ez a változás, mely szerintem pozitív.

Az épület a Horánszky és a Krúdy Gyula utca sarkán található. (Ez utóbbiban srégen szemben van a kedvenc palotanegyedi sörözőm, a Csempés, ahol kiváló szlovén és házi magyar söröket is mérnek. :D ) Találtam róla egy szép kis összefoglalót a józsefvárosi portálon. E szerint a ház 1877-ben épült eklektikus stílusban. Az eredeti tervek alapján bizony nem az eddig ismert bordós jellegtelenség fogadta az épület felé járókat az építést követően, hanem sokkal inkább hasonlított az a most visszaállított homlokzatra - az alsó három szinten, hiszen egy eredetileg kétemeletes házról beszélünk. Szerintem látszik, hogy a felújítást tervezők elővehették az eredeti terveket, mivel az épület Horánszky utca felőli enyhe hármas tagolása ismét kialakításra került - mint az az eredeti homlokzatterveken is látszik -, mely a felújítás előtt alig volt észrevehető. Szóval a nagy kérdés - hogy a felújítással ide hamisítottak-e egy kitalált homlokzatot vagy egy előkép alapján dolgoztak - megválaszolásra került.

A felújítás után az épületbe a pár hete a felújítás állványzatánál látott tábla szerint a Kárpát-medencei református ifjúsági központ költözik. Mint egy kis utánanézés után megtaláltam, erről a parokia.hu református portál is beszámolt tavaly tavasszal. A portál szerint az épületbe kollégium és több ifjúsági szervezet is helyet kap majd. A honlap idézi a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökét, Bogárdi Szabó Istvánt:
„A kétemeletes épület még két szinttel bővül, a felső szintekre kollégiumi szobákat terveznek, míg az első emeleten az irodák és konferenciatermek kapnak helyet. A felújítás az alagsori részek kialakításával indul. (...)"

A projekt kormányzati támogatást is kapott. Ezzel a fejlesztéssel a Horánszky utca ifjúsági központ jellege és a Palotanegyed "Kis Vatikán" identitása - kis csúsztatással, hiszen most nem katolikus intézményről van szó - minden bizonnyal tovább fog erősödni.

Lássuk a képeket!

Jelenlegi állapot...

 

... s egy kis visszatekintésként:)
(forrás: https://www.google.hu/maps)


 

 

 

A Krúdy Gyula utca felőli homlokzatot tegnap még állványzat takarta, ezért nem készült róla kép.

Címkék: söröző református épület felújítás józsefváros homlokzat Palotanegyed Kis Vatikán Csempés

A bejegyzés trackback címe:

https://pest-es-buda.blog.hu/api/trackback/id/tr258304820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2016.01.25. 13:15:02

Sajnos ezek az ablakok arányai nagyon idegenek a feltételezhető eredeti homlokzattól. A "kilapított", majdnem négyzet alakú ablakok miatt az épület karaktere is kicsit ellapuló, nem túl elegáns. Kár érte. Amúgy persze örömteli, hogy megújult, de a fentiek miatt eléggé műanyag érzése van az embernek.
süti beállítások módosítása