Régebbi hír, döntés, de azért érdemes újra leírni, hogy egy 2014.07.25-i döntés alapján:

  • végre felújítják, és remélhetőleg rendezik a Baross utca bazaltköves szerviz útját a Lujza utca és Dobozi utca között - tulajdonképpen az Orczy téri villamosremíztől a Kálvária térig
  • szintén felújítják a Fiumei út bazaltköves szerviz útját a Teleki tér hosszúságában
  • plusz "a VIII. kerület Baross u. 135. szám előtt játszótér kialakítására 10.000,0 e Ft-ot biztosít
    a Józsefvárosi Közterület-felügyelet és Városüzemeltetési Szolgálat költségvetésében"

(forrás)

Személy szerint a Baross utcai szerviz út érdekel a legjobban, mert az lenne a leglátványosabb, és legtöbb ember által látott változás. Jelenleg a Baross utca és szerviz útja között az egykor itt közlekedett első rendszeres budapesti villamosvonal (Egyetem tér - Orczy tér között!) maradványai vannak, melyeket parkolóként használnak az autók. A terület rendezetlen, bár szép fasor van rajta. Simán el tudnék itt képzelni egy - csak semmi megrökönyödés :D - Andrássy úti megoldást, ahol a szerviz út és a fő útpálya között egy járdasáv van padokkal és zöldfelülettel. Errefelé a lakosok amúgy is kiülnek a ház elé, legalább lenne hozzá pad. Bár félek, itt a parkolás fog előnyt élvezni a felújítás után is. Mindenesetre amennyiben ezt a lehetőséget kihagyja az önkormányzat, akkor elég nagy esélyt szalaszt el a terület megfelelő városképi rendezésében - bár én azért bízom benne, hogy ezt a szempontot is szem előtt tartják majd.

Egyébként az itt közlekedő első budapesti rendszeres villamosvonalat 1953-ban szüntették meg - mint arról a Budapest Elveszett Sínei is ír. Az oldal szerint az említett felújítandó szakaszon 1924-ből származó Haarmann-féle ikersínes pálya van, mely ma már elég ritka közlekedéstechnikai emlék Budapesten. Ez a tény, és hogy ezen a helyen található, ti. az első igazi villamosvonalon, arra is megihletett, hogy elképzeljek itt egy olyan megoldást - mint ami a Déli pályaudvarnál is van -, hogy egy étteremmé alakított villamoskocsit helyezzenek el a történelmi síneken. Így a környék egy nevezetes történelmi szelete megmenthető lenne, és illeszkedne a Baross kocsiszín későbbi hasznosítási tervének egyik változatához, miszerint az Orczy téren található villamosremízt átalakítanák villamos múzeummá. Több forrásból úgy értesültem, hogy ez utóbbi tervet a BKK egykori vezetője, Vitézy Dávid támogatta, Tarlós István inkább rockmúzeumot (?????) szeretne itt létrehozni - és hát az egyik szereplőt kiütötték a tábláról...

 

Villamosközlekedés a Baross utcában a mai Horváth Mihály térnél

 

A Baross u. 135. előtt - ? inkább mögött - létrehozni kívánt játszóteret teljes mértékben jó ötletnek tartom, tekintettel az Orczy Fórumban és úgy egyébként a környéken lakó kisgyermekes családokra. Érdekes dolog, hogy éppen egy 2014. tavaszi, az Orczy-negyed rehabilitációjának előkészítése kapcsán megrendezett lakossági fórumon is előkerült az ügy. Egy jól szituált apuka tette fel kérdésként az önkormányzati vezetőknek, hogy a téren lévő Magyar Kereszt szobor és az alatta található, 2006-ban fölszentelt, ám nem használt kápolna helyére jobb ötletnek találná, ha játszóteret építenének - a legközelebbi (amúgy felújított) játszótér a Golgota ill. a Kálvária téren található. Habár nem hiszem, hogy az emlékezet eme elfeledett eszközeit eltüntetnék a területről, de örülök neki, hogy a játszótér igénye meghallgatásra talált a kerületi vezetőségnél.

Címkék: játszótér villamos felújítás sín baross józsefváros orczy fiumei szerviz út

A bejegyzés trackback címe:

https://pest-es-buda.blog.hu/api/trackback/id/tr917239429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása