Buda. Egy másik város, egy másik világ, egy teljesen más életritmus. Mikor volt alkalmam bepillantani mélyebben az ottani életvitelbe, akkor szembesültem csak igazán, mennyire más ez város, mint Pest... Természetesen a szűkebb értelemben vett Budára gondolok, a Nagy-Budapest előtti budai területekre. A Duna vonalát átlépve valahogy mindig olyan furcsa érzés fog el, amihez nyilvánvalóan hozzájárul a pesti ember számára a társasalom által Buda köré szőtt misztikum. Mindig idegennek éreztem magam itt, sosem éreztem, hogy otthon vagyok. Viszont van egy-két hely, amiknek a hangulatát különösen kedvelem - talán éppen azért, mert idegenek tőlem -, és időnként csillapíthatatlan vágytól vezérelve vissza-vissza térek hozzájuk. Ilyen például a Fő utcán a Corvin tér és környéke, vagy a Lukácsfürdő környéke és a Gül baba utca, fel a türbéig, majd le a nem is olyan rég kialakított rózsakerteknél a Mecset utcán át, vissza a Margit körútra. Ez utóbbiról töltök most fel néhány nemrég készített képet.

Az udvari homlokzatában már megszépült Lukácsfürdő:

A Lukács és az irgalmasrendiek kórháza közötti "sóhajok hídja" =) :

Budai Irgalmasrendi Kórház (Császár-fürdő) Lukács melletti klasszicista épülete (Hild József, 1841-'44.):

A beszorított Veli bej fürdője Hild épületével, melyről egy fantasztikus történeti összefoglalót találtam a neten:

Impresszionista álom - a Lukácsfürdővel szembeni Malom tó őszi virágzása. A tó táplálja termálvizével a Lukácsot. Egykor e vízzel hajtott malmok voltak a környékén. (A török kori "Császármalmok" még az 1880-as évekig álltak.) A mögötte lépvő sziklafalban rejlő Molnár János barlangnak nemrég fedezték föl újabb, több kilométernyi termálvízzel elárasztott járatait, mely szakmai körökben is nagy szenzációnak számít.

Frankel Leó utcai rélszlet:

A számomra Bosznia-Hercegovina és a Balkán hangulatát idéző török kori eredetű Gül baba utca:

Gül baba türbéje, ma muzulmán zarándokhely:

A rózsakertek fölött:

A Mecset és a Margit utca sarkánál lévő, ma már ritkaságnak számító budai cégér (a Kiscelli Múzeumban van belőlük sok-sok megmentett darab):

Címkék: budapest török buda fürdő rózsadomb városrész gül baba türbe veli bej lukás

A bejegyzés trackback címe:

https://pest-es-buda.blog.hu/api/trackback/id/tr75636693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása