Ezzel a bejegyzéssel szeretnék elindítani egy kisebb sorozatot a napjainkban Budapesten zajló nagyobb beruházások jelenlegi állapotáról néhány képpel, s egy-két oldalt ajánlva, melyek áttekintést adnak az adott projektről. Elsőként most a budai Várkert Bazárt vesszük kicsit szemügyre. Ezzel a fejlesztéssel - leginkább a műemléki helyreállítással - egy régi álmom válik valóra, mert mióta ismerem az épületegyüttest, mindig is úgy gondoltam, hogy ez Buda egy különleges, és sokat ígérő műemléke, helyszíne. A fejlesztésről külön honlap is tájékoztatást nyújt képekkel, tervekkel, fejlesztési koncepcióval.

A beruházást tavaly ősszel kezdték el, és a tervek szerint 2014. március 31-én át is adják - mint a legtöbb nagyberuházást, hiszen kampányfinis lesz. Ahogy a dolgok most állnak, biztosan csúszni fog a projekt egyes elemei közül valami, amíg körbejártam a területet, végig azon gondolkoztam, vajon mi, mert nyilván valamit át fognak adni, hogy lemehessen a hírekben, hogy elkészült. Mindezzel nincs is semmi baj. Csússzanak kicsit, a lényeg, hogy elkezdték, és be is fogják fejezni belátható időn belül. Minden esetre - és ez az összes nagyberuházásra érvényes, mindet végigjártam a hétvégén, bár még fényképezőgép nélkül - hatalmas erőfeszítések kellenek a megadott átadási időpont környéki befejezéshez, de semmi kétségem, hogy sikerülni fog, sikerülnie kell, hiszen ezek presztízs-beruházások, amelyek minden egyes tagjának személy szerint én nagyon örülök, mert már évek óta várok rájuk.
Szóval a Várkert Bazár. Nem terveztem hosszú történeti előzményeket ismertetni, a neten utána lehet nézni, de azért mégiscsak illik pár sort írni róla. Az épületegyüttest Ybl Miklós tervezte, és 1875-1983. között került felépítésre, a Várkertet a Duna felől szegélyezve. Az épület a bazár funkcióját szinte sosem tudta rendesen betölteni - gondolom kiesett a belváros nyüzsgéséből. Az épületet műtermek soraként is hasznosították az idők folyamán, aztán a II. világháborús pusztítások után a kommunista mindent eltörölni-elv érvényesülését megúszva megmaradt, és a szocializmus alatt a szép emlékű Ifipark kapott itt helyet. Közben az műemlékegyüttes állapota folyamatosan romlott, és az Ifjúsági Park is bezárt, és minden az enyészeté lett 30 évre. ( Bővebb áttekintést láss pl. a KÉK honlapján, vagy a fejlesztés saját oldalán, s a budapestcity.org-on található egy jó kis cikk sok-sok archív képpel.)

Mikor tegnap körbenéztem a Várhegy lábánál lévő munkálatoknál, egészen megdöbbentő volt, milyen erőkkel zajlik a munka, ahogy egyszerre dolgoznak a mélygarázs és a rendezvényterem helyén a kövek kitermelésén a gépek, újítják a Testőrpalota és a déli végen lévő egykori lakóépület homlokzatát, restaurálják a középen elhelyezkedő Gloriette szobrait, és nyilván még megannyi munkát végeznek párhuzamosan. A fent említett honlapon is találhatók képek, de jöjjön az általam frissen készítettek közül néhány!

Áttekintő kép a teljes munkaterületről

 


A testőrségi palota a Duna felől...

...és a Várhegyről:


A projekttől függetlenül megújuló keleti várfal:


A felfele futó, évszázados kortinafal, melyben végigfut a Mátyás-korabeli vízhordólépcső, melyen a tervek szerint gyalogosan lehet följutni a Várba. Ezek szintén a Várkert Bazár felújításától függetlenül újultak meg. A vízhordólépcső déli oldalán fut majd végig a Várba igyekvő mozgólépcső, melynek helye már jól látható:


A mozgólépcső helye:

 

A Gloriette a Várhegyről:



... és a Duna felől:


... kicsit közelebbről egy már megújult szobrával:

A Gloriette a felismerhetetlenségig lecsupaszított lépcsősorokkal:

A mélygarázs és a rendezvényterem munkagödre:


... a déli palota felé nézve:

A déli palota a Várhegyről:

... és a dunai oldal:

A Várkert Bazár dunai oldala jelenleg:



... Pestről:

(Megjegyezném, hogy a Királyi Palota is megérett egy alapos külső felújításra - és persze belső rendbetételre, részleges helyreállításra -, de ugye ezt már tervezik is, mint az a Várkert Bazárról készült látványterveken is már szerepel a Palota visszaállított tetőszerkezetével pl.)

Címkék: budapest mélygarázs buda felújítás palota presztizs lépcső budai lift rekonstrukció várhegy bazár vízhordó rendezvényterem várkert nagyberuházás gloriette kortinafal testőrségi

A bejegyzés trackback címe:

https://pest-es-buda.blog.hu/api/trackback/id/tr655419780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása