Egyik nagy szívfájdalmam a Budai Vár épületeinek, különösen a Királyi Palotának a II. világháború alatti károsodása, sok tekintetben akkori világának megsemmisülése. A Palota, mint ma már tudjuk - akárcsak több, a Várban található épület - menthető lett volna, ha nem hagyják évekig az enyészetre a sérült épületeket. A helyreállítás - vagy inkább újjáépítés - pedig a Palota esetében nem törekedett visszaállítani a régi pompát, hiszen ez ideológiailag sem volt megengedett. Erről sokan írtak sok jó posztot, nem is erről szeretnék most szólni, hanem egy kicsiny meglepetésről. Tudniillik a mai Királyi Palotában két helyiség van, melyek úgy ahogy helyre lettek állítva. Az egyik a Habsburg nádori kripta - itt egy jó kis cikk a kriptáról, és a benne nyugvókról - az egykori, elbontott várkápolna alatt - mely a Mátyás-kút mögött volt -, a másik pedig a trónterem, melynek ablakai az Oroszlános udvarra néznek. A trónterem falai ugyan lecsupaszítottak, ám a Palota többi helyiségével ellentétben nem nyúltak hozzá szerkezetéhez, nem szabdalták föl terét. Még az eredeti ajtók és ablakok is megmaradtak. Utóbbiak szerintem igazán fenségessé teszik látványát az udvar felől.
A terem ma a magyarországi gótikus szárnyasoltárok lakhelye. (A belső képek tavaly március 15-én készültek mobillal, bocs a minőségért.)

Budavári Trónterem.JPG

Budavári trónterem2.JPG

Budavári trónterem, radiátor.JPG

Budavári trónterem, kilincs.JPG

 

Amúgy itt van egy jó kis építészeti összeállítás a Palotáról, melyben a trónterem régi állapotáról is van kép.

Címkék: vár buda palota királyi eredeti nádori kripta budavári trónterem Habsburg főúri

A bejegyzés trackback címe:

https://pest-es-buda.blog.hu/api/trackback/id/tr995220303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása