A nemzeti ünnep alkalmából két barátommal tettünk egy kis sétát a pesti belváros északi részén, és megnéztük, mi merre meddig négy felújítást illetően. Ezekről lesz szó: Kossuth tér, Olimpiai park, Váci utca, Ferenciek terei metróaluljáró. Lássuk!

 

1. Kossuth tér

Nos eljött a nagy nap, 2014. március 15-én átadták a megszépült Kossuth teret. Szép lett. De semmi fantasztikusat nem érez az ember, hacsak nem gondol vissza, milyen volt azelőtt, de akkor már tényleg repdes az örömtől, hogy milyen csudálatos lett itt minden! Merthogy amúgy tényleg az lett. Lipótváros főtere. De hogy ez lenne a "nemzet főtere", vagy akár csak Budapesté... hát az előbbi szimbolikusan, oké. Na de nézzük a képeket! (Habár már sok helyütt vannak, én is lőttem párat.)


A legnagyobb fantasztikusság, ami számomra ebben a felújításban történt, az a volt Wellisch-palota, a mai Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium épületének felújítása, és a tetőszerkezetének visszaépítése (kis történet róla itt). Na ez igen!

József Attilával a Dunánál

 

Csak összehasonlításképpen, így nézett ki a helyreállítás előtt:

(forrás: http://maps.google.hu/)

 

A tér maga szerintem elég praktikusan lett kialakítva, ami a növényborítás elhelyezését illeti. Az a cél is teljesen jól megvalósult a fakivágásokkal, hogy a Parlament épületét elég szépen lehet fényképezni mindenféle zavaró tényező nélkül. Csodás, hogy eltűntek az alumínium lámpatestek, a rengetek villanyvezeték, és persze a parkoló autók, valamint, hogy közel lehet menni az épülethez, körbe lehet járni.

A kiszélesített rakpartnak köszönhetően kényelmesen lehet sétálni a Dunaparton is - csak árvíz idején figyeljünk majd, ha erre sétálunk a tilosban, mert semmi korlát nem fogja mutatni, hol ér véget a rakpart... :P

Szépen lehet fotózni

Már csak a villamos és a biciklis közlekedés megengedett

Ezzel a csodazöld fűvel és a neogót épülettel tiszta London-érzésem van... véletlen? =)

...csodazöld és neogót...

Közelről le lehet kapni a volt társországok címereit a főbejárat fölött (balról jobbra: Dalmácia, Szlavónia, Erdély, Magyarország, Fiume, Horvátország)

... és meg lehet csodálni a kapukat is =)

A kis füvészkert. =P

II. Rákóczi Ferenc lovasszobra is megújult

A még csak a főalakkal rendelkező Kossuth-szoborcsoport

... a már korábbi bejegyzésemben bemutatott főalak, Kossuth Lajos

 

Több helyen azt olvastam, hogy az év második felére elkészül a Parlament tér felőli díszkivilágítása, és hogy a tér többi jeles épületét is fényárba öltöztetik addigra. Ha mindez valóban megvalósul, biztosan ámulatba ejti majd az embert a látvány.

 

2. Olimpiai park

A Duna partján a Margit-híd felé sétálva megnéztük a felújított - ám akkor még zárva lévő - Olimpiai parkot is. Tényleg menő lett, mint a látványterveken szokás. Szuper játszótér, szuper térburkolat, szuperzöld fű...

 

Csudajátszótér

 

3. Váci utca és környéke

A Váci utcaészaki része és mellékutcái is kezdik elnyerni a megcélzott kinézetet. Személy szerint nem vagyok elájulva ettől a térkőtől, de jobb, mint volt, és van benne valami plusz, hogy kétoldalt más szín fut végig, kicsit elegánsabb. A Ferenciek teréről már egy korábbi fanyalgó cikkben olvashattunk a Louis Vuitton-minta szó szerinti térhódításáról, hát most itt van az erre a stílusra hajazó "V"-betű is. A Váci utca északi szakaszának minden egyes üzletének bejárata előtt ott díszeleg. :P Persze nyilván ez V, mint Váci utca.

 

"V", mint... Váci utca =))

 

4. Ferenciek tere, metróaluljáró

A Ferenciek teréről más sok cikk jelent meg, nyáron, mikor szép zöld lesz minden majd fotózok egyet én is róla, de most mégis ejtek pár szót az amúgy nagyon jól sikerült felújítás egyik részletéről, konkrétan a metróaluljáróról. Ez a másfél éve még a belváros legundorítóbb és leglepukkantabb helyének számító köztér most iszonyat menő lett! Tuti mennyezetvilágítás, színkavalkád, és remélhetőleg előbb-utóbb megnyíló üzletek is. Ebből tényleg kihozták, amit ki lehetett. Már csak az a kérdés, hogyan mutatnak majd a hajléktalanok a piros-sárga-kék-zöld megvilágításban a szinte számukra készített "ágyakon" fekve - mert sajnos nem csak nekünk jutottak ezek a rémképek az eszünkbe, mikor megláttuk ezt a csodát, hanem több járókelőnek is. Reméljük nem így lesz, és maximum virágárus nénik üldögélnek majd a diszkófényszerű megvilágításban. =)

 

 

Reméljük, mindegyik helyszínt karban is tartják majd az illetékesek, mert mind a kerületi, mind a fővárosi felújítások esetében a nagyszerű átadás utáni rendszeres, és szakszerű karbantartást hiányát fájlalom az egyik legjobban városunkban.

Címkék: budapest szobor felújítás minisztérium menő átépítés ferenciek tetőszerkezet nagyberuházás Kossuth Kossuth tér Váci utca Wellisch-palota Olimpiai park metróaluljáró

A bejegyzés trackback címe:

https://pest-es-buda.blog.hu/api/trackback/id/tr365866973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása