Na, ezzel a bejegyzéssel már közeledek mostani otthonom felé. A IX. kerületben járunk, a Fővám téri Nagy Vásárcsarnok mögött található, nemrég felújított Csarnok tértől pár lépésnyire. Erkel utca 3.

Pár éve vettem észre ezt a házat, mikor erre bolyongtam, keresve egy diákszövetkezetet. (Ma persze már célzottan mentem fotózni. =) ) Egyszerűen fantasztikus! Oda vagyok a tengeri csigákért, kagylókért, minden tengeri mészvázúért, és erre tessék... itt, Budapest belvárosában - na jó, a hivatalos Belvárostól pár saroknyira - itt van ez a ház, melynek aljában az egykori nyilván halkereskedő üzletének homlokzatát nagy fésűkagylók és csikóhalak ékesítik! =)) ... és ha mindez még nem lenne elég, az egyik falon lévő domborművön a Hauszmann-féle Budavári Palota és a Lánchíd is fellelhető a háttérben, amint egy asszony a bő - felteszem, hogy álomszerű dunai - fogást pakolja.
A részletgazdag kiképzés egészen megkapó szerintem. Szerencsére nagyrészt egész jó állapotban vannak a domborművek, de azért itt-ott már megsérültek. Remélem a felújításnál majd odafigyelnek rájuk - optimistán remélve, hogy egyáltalán lesz felújítás, és nem bontás. Az épület bejáratának másik oldalán nem látható ez a díszítés az ablakok körül... lehet, nem is volt, de lehet, csak az évtizedek, esetleg a háború, '56 tüntette el őket. Mindenesetre jó lenne megőrizni, ami ma látható.

Kíváncsi lennék az üzlet történetére... vajon az Adriáról, vagy a Fekete-tenderről hozták ide a tengeri halakat, rákokat, puhatestűeket árulni a folyami halak és rákok mellett?
Egy gyors utánanézés alapján az eklektikus stílusú lakóház a 37043-as helyrajzi szám alatt található, és a homlokzata szerencsére helyi védelem alatt áll. Nem túl erős védelem, de több, mint a semmi. Elvileg akkor amik az alábbi képeken láthatók, mind megmaradnak... elvileg. Reméljük! ;-)

A háttérben a Budavári Palota és a Lánchíd:

... kicsit ránagyítva:

Címkék: budapest üzlet utca rák ház vár 3 csikóhal hal kagyló homlokzat IX Erkel

A bejegyzés trackback címe:

https://pest-es-buda.blog.hu/api/trackback/id/tr15230475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása