Nos, csoda történt, 2015. decemberére felújították a Baross kocsiszín (Baross u. 132., épült 1889.) FiDo tér felöli oldalának homlokzatát (Magdolna utca vége). Nem tudom, hogy lehet-e ennek köze ahhoz, hogy ősszel itt forgattak egy külföldi filmet, amihez egy egész kis kora újkori várost építettek ide díszletnek. Talán az ebből befolyt pénzből jutott a szépítgetésre is, bár az illetéskességi viszonyok ennél kissé bonyolultabbak... de ki tudja... Minden esetre ezzel a felújítással ismét egy jelentőset ugrott az erre járó ember közérzete - legalábbis az enyém mindenképpen.

Egy-két kép, néhány előtte-utána változatban:

Előtte (forrás: maps.google.com)

 

Nem csak a remíz újult meg... :D

 

(forrás: maps.google.com)

 

 

...ahol a Magdolna utca felől nyugóvóra térnek a (főként) Tátra villamosok...

 

A 37-es villamos Fiumei úti megállója, Magdolna utca

 

Fiumei úti homlokzat


Érdekessége az épületnek, hogy még megtalálható rajta az egyik olyan szocializmusból ittmaradt utcanévtábla, mely egy főbb útvonalat jelöl, ti. a Fiumei út egykori neve, a Mező Imre út tűnik föl a remíz oldalán. A táblát meghagyták - gondolom a házszám miatt -, melyen nagyjából a felirat is látható.

Mező Imréről megboldogult nagyapám egyik 1956-os története jut eszembe. Mesélte, hogy az a szóbeszéd járta, hogy mikor elfoglalták a Köztársaság téren a pártszékházat a forradalmisták, a kommunista Mező Imrét a lábánál fogva felakasztották, s eközben a zsebéből kihullott sok-sok papírpénz. E papírpénzeket a földühödött nép a szájába tömte és meggyűntotta. Hogy a történet igazáról megbizonyosodjanak, nagyapámék elmentek a térre, s valóban mutattak nekik ott egy helyet, ahol egy fa alatt égés nyomai voltak látható és t'án még egyéb nyomok is.
Nos, a történet egészében minden bizonnyal városi legenda, részleteiben azonban igaz. Amit a neten találtam erről az eseményről, aszerint Mezőt hátba lőtték, s ez'tán kórházba szállítása után halt meg. Viszont a pártszékházban talált emberek közül voltak, akiket megölésük után fejjel lefelé fölakasztottak a fára, s meggyalázták őket. Bárhogyan is történt, az emberi természet lesötétebb oldala mutatkozott meg ekkor.

 

2015. november eleje, mikor már felálványozták az épületet. Még jól látszik a tábla felirata.

 

Felújítás után

 

 

 

Más téma.

Amúgy a Baross utcai szervizutat a Teleki tér mellett húzódóval együtt a korábbi ígéreteknek megfelelően még őszre felújították. Ez a bazaltkockák fölszedését jelentette, melyekből a parkolóhelyeket rakták ki - csakúgy, mint a Teleki tér északi oldalán korábban. Az egyik korábbi bejegyzésemben leírt, itt található történelmi sinekhez nem nyúltak. Egyelőre.

Az Orczy Fórum Orczy tér felöli, diadalívszerű bejáratát kis kerítéssel, kapuval ellátva lekerítették, csakúgy, mint  a Csobánc utca és az Orczy Irodaház közötti területet az itt található föld alatti kápolna körüli rész elkerítése végett. Vajon tényleg készül itt valamiféle játszótér, mint azt a fent említett bejegyzésemben írtam? ...

Címkék: felújítás józsefváros remíz kocsiszín Baross szervizút

A bejegyzés trackback címe:

https://pest-es-buda.blog.hu/api/trackback/id/tr328282454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2016.01.20. 09:19:45

milyen szépek ezek a behajtani tilos táblák, amiket fotóként raktál ki :)

pesti_srac · http://pest-es-buda.blog.hu/ 2016.01.20. 13:59:55

@Lesley: Igen, nem tudom mi volt, de kösz, s javítva ;) :D
süti beállítások módosítása