Van néhány épület, melyek különösen közel állnak a szívemhez. Az egyik ilyen a már korábban bemutatott IX. kerületi Erkel utca 3. Most pedig jöjjön egy, a saját városrészemből, Józsefvárosból, a Bókay János utca 43.
A háromszintes épülettel már foglalkoztak páran a net tanúsága szerint - főleg, mikor bontásveszélybe került a Corvin negyed építése során. Még áll. Valószínűleg a válság lassulásának köszönhető, hogy még nem bontották el az utca megannyi épületével együtt, és hogy elindult a műemléki védelembe vétel eljárása - a Józsefváros önkormányzatának honlapján fellelhető dokumentum alapján. A dokuban a 36238 hrsz. alatti épületről a megjegyzés rovatban azt olvashatjuk, hogy "a fontos homlokzati jegyeket át kell telepíteni, ha utcaszélesítés lesz". Hm. Több, mint a semmi, de ez így is gáz. Szóval ismét csak a díszletelemek számítanak, nem maga az építmény. De azért már ennek is örülnék, csak nyilvánítsák védetté. Pár társának a védelem alá helyezése úgy elhúzódott valami érdekes okból kifolyólag, hogy közben elbontották őket... hm.
A neten több helyen "sárkányos épület" névvel illetett lakóház építését az 1920-as évekre teszik. Körülötte - a megújulás előtti - pusztulás. A mellette álló épülettel együtt már csak ketten állnak az utca ezen oldalán. Talán megmenekül. Talán végig megépül a Corvin sétány. Talán megújul ez a környék. Talán megszűnik egyszer az enklávéként a nyomorba ékelődő új negyed és a környék kontrasztja - pozitív kifutással.

Az épület mellett kettővel már csak a ház nyoma látszik:

Az eddig elkészült új negyed a remélhető folytatás irányából:

Címkék: utca hal épület védelem bontás kapu negyed sárkány corvin józsefváros nyolcker homlokzat műemlék János VIII Bókay

A bejegyzés trackback címe:

https://pest-es-buda.blog.hu/api/trackback/id/tr755236478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LasdBudapestet.blogspot 2013.11.03. 21:31:38

De jó, hogy még megvan! Igazi dísze a környéknek. Félelmetes ahogy ez a két ház ott álldogál még, várva a kivégzést, vagy a szabadulást... Szomorú és magányos. Szépek az ablak melletti díszek és helyesek ezek a harcsák, sok helyen élnek a városban. :) Talán a legnagyobb éppen a Széchenyi fürdő kapujában. :)

pesti_srac · http://pest-es-buda.blog.hu/ 2013.11.13. 16:20:52

@LasdBudapestet.blogspot: Reméljük a "szabadulás" jön el, és szépen rendbe teszik őket.
A harcsák pedig éljenek is csak tovább szép számban a város épületein, igazi különlegességek. =)

Satiy 2016.02.04. 23:03:28

Sajnos bontani fogják, ma kötötték ki a gázt onnan. Mi is megcsodáltuk.

pesti_srac · http://pest-es-buda.blog.hu/ 2016.02.06. 21:40:41

@Satiy: uhh, épp ma sétáltam el előtte, láttam is a járdabontást a gáz miatt, de erre nem is gondoltam...
Ezek szerint a homlokzat műemléki védelme több év alatt sem történt meg, hogy legalább egy díszlet maradt volna belőle...
süti beállítások módosítása