A hét elején egyik este a Mátyás tér felé sétáltam, mikor megdöbbenve tapasztaltam, hogy a számomra a kerületrész emblematikus épületének számító Koszorú utca és Tavaszmező utca sarkán álló házat felújították. Aki ismeri ezt a környéket, az egyből tudja miről van szó, ha csak annyit írok, hogy ez az a jellegtelen, feketére színeződött épület, melynek a sarkán egy kereszt áll. Nos az épület nem is olyan jellegtelen - így a felújítás után -, és ezen felbuzdulva ma elmentem a géppel lekapni a Teleki tér után a Mátyás téri változásokat is. A felújítások részletes leírása a már korábban is említett Magdolna Negyed Program III. Teljes Akcióterületi Terv c. dokumentumból megtudható.
(A képek ismét az előtte-utána állapotokat mutatják.)

Egy kis helyismeret

A tér Mátyás királyról kapta a nevét 1874-ben, előtte Tavaszmező térnek hívták, ekkor még szőlőföldekkel volt határos. A tér legrégibb, 1790-ben épület házát az elmúlt két évtizedben tüntethették el, mert a Wiki az 1993-as Budapesti lexikonra hivatkozva még meglévőként említi a kerület egyik legrégibb házát. Sajnos ma már egy új építésű lakópark áll a helyén. A terület a Magdolna Programban kitüntetett helyet foglal el: a parkot, játszóteret már az előző ütemek részeként rendbe tették, a Horváth Mihály tértől idáig tartó Tavaszmező utcát részben sétálóutcává alakították, a Teleki tér felé menő Bauer Sándor utcát pedig jövőre adják át, mint díszburkolatos terület, így kötve össze a jövőre már remélhetőleg teljesen felújított Teleki teret - és a Fiumei úti sírkertet - a Horváth Mihály térrel, és tulajdonképpen a nagykörúttal, s ha tovább tekintünk, a Palotanegyed és a Belváros sétálóutcáival. A téren található a Kesztyűgyár Közösségi Ház - neve az egykor itt folyó tevékenységre utal -, mely 2008. óta igyekszik kulturális, tehetséggondozó és képzési, tanácsadási feladatokat ellátni, legfőképpen a kerületi fiatalok körében.

Mátyás tér 5. / Koszorú utca 2.

Az épület feltehetően a 19. század második felében épült a Mátyás tér és a Koszorú utca sarkán, a házban 4 lakás található. A magasföldszinti része - mely a Koszorú utcára néz - azért nem egészen úgy lett felújítva, amilyen eredetileg volt, vagyis inkább teljesen máshogyan. Az eredeti díszítés alapján - mint az a korábbi felvételen látszódik - még simán rekonstruálni lehetett volna az eredeti állapotokat, de nem ez történt, teljesen másmilyen homlokzati kiképzést kapott az épület. Minden esetre szép, de kár az eredeti díszekért. Amúgy maga, a földszintes, Mátyás tér felé néző rész sem a saját díszeit kapta vissza - mint az a Koszorú utcai homlokzaton látszik -, bár abból tényleg nem sok látszott már.

(forrás: https://maps.google.hu/ )

(forrás: https://maps.google.hu/ )

Mátyás tér 9.

1914-ben épült, 5  emeletes ház a Mátyás tér és a Dankó utca sarkán, 44 lakással.

(forrás: https://maps.google.hu/ )

(forrás: https://maps.google.hu/ )

Mátyás tér 12.

1885. körül épült háromemeletes ház, 50 lakással, földszintjén a Mátyás Klubbal.

(forrás: https://maps.google.hu/ )

 

Mátyás tér 13.

1885-'86-ban kétemeletesnek épült, 1900. körül két szinttel bővített, 39 lakásos ház.

(forrás: https://maps.google.hu/ )

 

Mátyás tér 16.

1895-ben épült, háromemeletes épület, 8 lakással. A földszintjén működő üveges szolgáltatásait már igénybe vettem, egész jó áron dolgozik az elképzeléseknek megfelelően. ;-)

(forrás: https://maps.google.hu/ )

A Mátyás térről pár perc alatt eljuthatunk a Horváth Mihály terére a Tavaszmező utcán keresztül, elég kellemes környezetben, érintve az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karát, az egyetem könyvtárát, és a suli pár éve épült kollégiumát. Az utcában még említést érdemel a nemrég megnyílt Műterem Kávézó.

Címkék: felújítás tér rehabilitáció negyed mátyás józsefváros homlokzat magdolna VIII

A bejegyzés trackback címe:

https://pest-es-buda.blog.hu/api/trackback/id/tr635600872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2013.12.27. 21:45:18

A Fortepanon ráleltem egy (1951-es) képre, ahol látszik a Mátyás tér 11-ből egy darabka: www.fortepan.hu/_photo/display/3566.jpg

Sajnos nem túl sok, de az látszik, hogy földszintes ház. Ha 1790-es, akkor elsőre értékesebb, mint a Koszorú-Tavaszmező sarok, de az is lehet, hogy számtalanszor átépítették azt is.

pesti_srac · http://pest-es-buda.blog.hu/ 2013.12.29. 22:27:36

@airdace: Köszönet a képért. ;) Ezen fölbuzdulva kicsit kutakodtam, és egy régi ingatlanhirdetésben megtaláltam a házat: ingatlanegy.hu/hirdetesek/budapest-matyas-ter--i390246/

picasaweb.google.com/lh/photo/nEoEuaBdjYIoSvaQgFOCt_DdfAZJO82SErwMdJquJhI?feat=directlink

Úgy néz ki, kívülről már teljesen jellegét vesztette, nyilván belül is hozzányúltak néhányszor.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2013.12.30. 16:48:20

@pesti_srac: Az ingatlanhirdetésen szereplő épület ma is megvan, a Nagyfuvaros utca sarkán.

Amit lebontottak, az az új építésű ház helyén volt.

pesti_srac · http://pest-es-buda.blog.hu/ 2013.12.30. 21:13:28

@airdace: uhh, tényleg a Nagyfuvaros sarkán van, kösz a helyesbítésért. Pedig már örültem, hogy van róla frissebb kép...

LasdBudapestet.blogspot 2014.01.04. 13:31:55

Ó, milyen takaros lett ez a környék! :) Régen jártam már erre... Köszi a képeket, infókat!

pesti_srac · http://pest-es-buda.blog.hu/ 2014.01.04. 18:08:51

@LasdBudapestet.blogspot: Még azért alakulnia kell a környéknek, de kiindulásnak valóban nem rossz. :D ... na jó, ez azért már kicsit több is, mint kiindulás. :D
süti beállítások módosítása